2009.12.08. 15:19
Az osteoporozis /csontritkulás megelőzése/
A csontritkulás manapság sajnos népbetegségnek számító krónikus elváltozás. Kialakulása hátterében több ok húzódik meg, ezeknek csak egy része befolyásolható életmódunkkal, azaz a D-vitamin- és kálciumdús táplálkozással és a (gravitációs munka ellen végzett) mozgással. Általában is igaz, de a csontritkulásra méginkább, hogy a megelőzés hatékonyabb, mint a kialakulást követő terápia, de persze elkezdeni sohasem késő. A megelőzés célja és lényege, hogy a lehető legnagyobb csúcscsonttömeg alakuljon ki kb. 25 éves korra, amikor ez előbbi a legnagyobb. Táplálkozás témakörén belül fontos tudnivaló még, hogy a savas közeg (pl. savanyított tejtermékek) a Ca felszívódását segíti, míg a rostban (főleg gabonarostban) gazdag táplálkozás, valamint a táplálék magas oxaláttartalma (spenót, sóska, spárga, kakaó, rebarbara) rontja a hasznosulást. Nagy ellenség a koffein is, így a nagy kávéfogyasztók fokozottabban figyeljenek oda Ca-bevitelükre!
Manapság már az élelmiszeripar is állít elő Ca-mal dúsított élelmiszereket: narancslét, gabonapelyhet, kenyeret, felvágottat, rágógumit, szójaitalokat. Ez utóbbinak az esetlegesen vegán táplálkozást folytatók körében lehet lényeges szerepe.
Kellemes megelőzést mindenkinek! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.