A csontritkulás manapság sajnos népbetegségnek számító krónikus elváltozás. Kialakulása hátterében több ok húzódik meg, ezeknek csak egy része befolyásolható életmódunkkal, azaz a D-vitamin- és kálciumdús táplálkozással és a (gravitációs munka ellen végzett) mozgással. Általában is igaz, de a csontritkulásra méginkább, hogy a megelőzés hatékonyabb, mint a kialakulást követő terápia, de persze elkezdeni sohasem késő. A megelőzés célja és lényege, hogy a lehető legnagyobb csúcscsonttömeg alakuljon ki kb. 25 éves korra, amikor ez előbbi a legnagyobb. Táplálkozás témakörén belül fontos tudnivaló még, hogy a savas közeg (pl. savanyított tejtermékek) a Ca felszívódását segíti, míg a rostban (főleg gabonarostban)  gazdag táplálkozás, valamint a táplálék magas oxaláttartalma (spenót, sóska, spárga, kakaó, rebarbara) rontja a hasznosulást. Nagy ellenség a koffein is, így a nagy kávéfogyasztók fokozottabban figyeljenek oda Ca-bevitelükre!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manapság már az élelmiszeripar is állít elő Ca-mal dúsított élelmiszereket: narancslét, gabonapelyhet, kenyeret, felvágottat, rágógumit, szójaitalokat. Ez utóbbinak az esetlegesen vegán táplálkozást folytatók körében lehet lényeges szerepe.

Kellemes megelőzést mindenkinek! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diet-kepek.blog.hu/api/trackback/id/tr751583542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása